Entrevista completa Almanac estiu 2023

09 Julio 2023Entrevista completa de Rosa Melgosa de l'almanac d'estiu 2023

Aquí us deixem les respostes complertes de la Rosa. No us la perdeu, val molt la pena el què ens diu, súper interessant...

  1. Què et va motivar a ser la pionera al Bages en aplicar el projecte psicoeducatiu KM0 a les escoles?

Quan vaig arribar a l’escola Monsenyor Gibert, el setembre del 2021, vaig començar a fer hort amb l’alumnat de 4rt de primària. Arran d’aquesta experiència, em vaig adonar que tots els infants gaudeixen d’aquest espai i que és una eina molt potent per a fer canvis a tots nivells, tant alimentaris com mediambientals. Al setembre del 2022, l’Anna Raventós, que lidera l’equip de Slow Food Educa i és membre de Slow Food Garraf-Penedès, ens va proposar ser escola pilot del Bages i vam acceptar. La motivació de ser la responsable del projecte de la meva escola va ser per vàries raons, i totes elles igual d’importants. La primera, perquè l’escola s’obre cap a l’exterior i l’alumnat fa vincle amb el pagesos i els gastrònoms de la zona. La segona, per la sensibilització del plaer de menjar utilitzant els sentits, per donar salut i benestar. La tercera, tots els valors que implica portar un hort, com el treball en equip, esforç, paciència, …La quarta,  recuperar la Col Verda Manresana i que en un futur es pugui trobar fàcilment al mercat i als restaurants de la zona.  I perquè amb aquest projecte es potencia la biodiversitat de la zona, la sostenibilitat mediambiental i el reaprofitament alimentari.

  1. Et va ser fàcil trobar les complicitats necessàries per a portar-lo a terme? 

Engegar un projecte d’aquesta envergadura no és fàcil. Però de mica en mica s’han pogut superar totes les dificultats trobades. A l’inici, l’Anna Raventós es va encarregar que El Consell Comarcal del Bages ens cedís les llavors de la Col Verda Manresana  i a través de l’Associació L’Era ens les va fer arribar. També  va crear una comissió de pagesos i gastrònoms. Al llarg del projecte, el Bernat Martí, l’Enric Casasayas i el Ferran Vilella ens van assessorar de com sembrar la llavor de la col per fer-ne el planter, com passar el planter a l’hort, i tot el que s’ha de tenir en compte a l’hora de cuidar la col, com la quantitat d’aigua, l’utilització d’una manta tèrmica, … I un cop la Col Verda Manresana va estar en el punt òptim per ser consumida, els xefs de la zona, com l’Ignasi Sala, el Quim Miró, el Benvingut Aligué i el Diego Àlias van elaborar   i dur a terme les receptes de la col juntament amb l’alumnat de cicle mitjà. L’Albert Canudes, director de l’escola, juntament amb el Ferran Vilella, un pare de l’escola, van estar al peu del canó, en tot moment, pel que va fer falta, com per exemple redissenyar l’hort perquè fos més funcional, renovar i airejar la terra, posar un reg automàtic per estalviar aigua i millorar l’eficiència del reg, … De cara el curs vinent, a l’escola també es crearà una comissió d’hort per seguir portant a terme els nous plans d’actuació  amb èxit.


 

  1. I els alumnes? Quina ha estat l’aportació d’aquest projecte en la seva formació acadèmica i humana? 

Aquest projecte ha aportat una sèrie d’experiències gratificants i úniques  a l’alumnat i també ha permès treballar diferents àrees curriculars. A més a més ha ofert un context idoni per aprendre a pensar, per educar emocionalment i per tenir un domini de les habilitats socials, englobat en un marc pràctic, vivencial i manipulatiu. Els infants observen i fan tot el procés del cicle de la col, des de la sembra fins a la collita, identificant en quin punt es troba per tal de poder-la gaudir i degustar-la en el seu millor moment per després cuinar-la juntament amb un xef de la zona. Al llarg de tot el procés, poc a poc, van adquirint un vocabulari específic relacionat amb l’hort i amb els aliments. També aprenen a utilitzar les eines de l’hort, analitzant el seu ús i el seu funcionament. A més a més, s’eduquen en la sostenibilitat, l’estalvi d’aigua i recursos naturals. El treball, al fer-se en grup, és on poden mostrar la seva actitud de cooperació i participació responsable, acceptant les diferències de cadascú amb respecte i tolerància. Gràcies aquest projecte tot l’alumnat avança, paral·lelament, tant en la part acadèmica com en la part humana.

 

 

Rosa Maria Melgosa Pons

Mestre de Llengua Estrangera i d’Educació Primària