25 Septiembre 2017Entrevista completa de Ricard Vilalta per l'Almanac de tardor 2017
P - Quins són per tu els motius per visitar el Bages?
R - Per mi, el motiu principal per visitar el Bages és el moment que estem vivint. No sabem encara si sabrem fer les coses prou bé per generar una oferta atractiva, adequada i dimensionada, però el què està clar és que estem vivint una transformació que ens està portant a prendre una nova consciència sobre els nostres recursos, valors, hostòria i patrimoni. Això fa que el visitant es trobi una oferta encara en construcció, però que marxi amb la sensació d’haver participat en aquest descobriment. Hi ha una part de descobriment en la majoria d’experiències turístiques al Bages que difícilment es repetirà, i que dóna autenticitat en allò que el visitant pot fer, menjar, viure o gaudir.
P - Penses que ja tenim, els propis bagencs, la consciència col·lectiva d’un Bages turístic?
R - És difícil de dir. En els àmbits turístics està clar que s’ha anat prenent consciència i som tots coneixedors dels diferents projectes encetats, les virtuts i els defectes dels recursos, i del potencial que tenim com a comarca, però a nivell públic del conjunt dels bagencs, se’m fa molt més difícil de dir en quin punt del procés estem. Mica en mica s’ha anat teixint una xarxa d’optimisme i orgull respecte a qui som i a què tenim, però també ens continuem trobant molt de desconeixement dels propis recursos i atractius turístics. Crec que estem en aquell punt en el que qui té interès i inquietud descobreix ràpidament què està passant, però que un gran nombre de gent més passiva en la percepció de l’entorn, encara no està rebent aquesta informació que la portaria a tenir aquesta consciència col·lectiva. Estem a mig camí? Segurament.
P - Després d’uns primers anys picant pedra, en quin moment esteu i com veieu el futur?
R - Nosaltres érem molt conscients que el Bages no es convertiria ràpidament en un destí turístic, de manera que sempre hem dimensionat els nostres esforços a aquesta realitat. Hem volgut anar per davant en les propostes, però fent-ho de manera que el projecte sigui sostenible i tenint la paciència per acompanyar adequadament aquesta transformació. Vam començar amb l’enoturisme, però ara, ja com a agència de viatges, també plantegem propostes turístiques en l’àmbit del Geoparc, de Sant Ignasi o del Camí Oliba.
En definitiva, veiem un futur on la paciència i el creixement sostenible hagi fet que poguem proporcionar una oferta de molta qualitat, un bon servei als col·laboradors turístics necessaris, és a dir, hotels, restaurants, cellers, empreses de turisme actiu, administració, etc, i sobretot, un futur on al Bages hi hagi prosperitat, bones iniciatives, i encerts estratègics que hagin fet bons els pronòstics més optimistes.
LLOC D’INTERÈS PER VISITAR:
Món Sant Benet-Les Generes-Les Tines del Llobregat-Els Tres Salts-Món Sant Benet
Darrerament es parla molt de les tines de la Vall del Flequer, però també volem destacar un altre itinerari preciós per descobrir conjunts de tines majestuosos, i molt a la vora del Monestir de Sant Benet.
Sortim de Sant Benet pel camí que va en paral·lel al riu Llobregat en direcció sud. Travessem el Pont de les Generes i pugem fins el Pla de les Generes, amb unes vistes espectaculars en el seu punt més elevat. Si agafeu un petit corriol a la dreta podreu anar a veure les tines de les Generes, precioses, per després tornar a enrera i baixar la pista fins a la riera de Mura. Un cop a la riera de Mura trobarem l’imponent conjunt de les tines de les Solanes, una mica deteriorades però d’una magnitud destacable. Seguim el tram final de la riera fins a l’aiguabarreix del Llobregat. En aquest punt podeu buscar la tina Llobregat a la vostra dreta i amagada al bosc, fantàstica i en un indret molt bonic. En aquest punt ja podreu observar de lluny les imponents Set Tines, d’accés restringit, just abans de creuar el Llobregat pels Tres Salts. Ja només queda prendre el camí de la llera del Llobregat en direcció nord fins arribar al punt d’inici, el Monestir de Sant Benet.
https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5979779