L'ENTREVISTA DE L'ALMANAC

21 Diciembre 2013L'entrevista completa de l'Amanac Hivern 2013-2014

Amb Laia Sàez Puigdellívol, dietista nutricionista Fundadora d'Alternatura,
centre d’assessorament i educació en salut, esport i cuina...

Primer de tot felicitar-te per l'empenta, l'energia i la implicació que tens
amb tot allò que se't proposa.

-Creus que hi ha suficient consciència en tots els agents que intervenen en
el sector de la restauració i dels menjadors col·lectius en que l'oferta del
menjar sigui saludable i equilibrada?
Afortunadament crec que cada vegada hi ha més consciència, però encara fa falta recórrer un llarg camí per aconseguir un canvi autèntic i majoritari en aquest sentit. Oferir aliments de qualitat, de temporada i de proximitat així com promoure una alimentació equilibrada, són elements imprescindibles i molt necessaris avui en dia per gaudir d’una bona salut i a més, suposen “una etiqueta de qualitat” per a totes aquelles empreses que ho apliquen.
Encara ens trobem però, amb moltes empreses de restauració que no saben com aplicar aquests canvis per desconeixença o perquè encara hi resta una mentalitat una mica “antiquada” o tancada en aquest sentit. Hem de recordar que la cuina típica catalana que ens ha marcat des de fa anys, es caracteritza per uns plats generalment rics en energia i unes necessitats nutritives que ara no tenim.

-Quina tipologia de clientela et demanen els teus serveis dietètics?
Doncs una mica de tot. Majoritàriament treballem amb persones que venen a la consulta, perquè volen perdre pes aprenent a menjar més bé o per tal de practicar una dieta específica perquè realitzen esports de rendiment...
Fora de les visites de dietètica i nutrició, estem treballant cada vegada més realitzant tallers de cuina saludable (tant a adults com a infants) i també assessorant empreses de càtering, restaurants, residències... així com també realitzant formació de manipulació d’aliments a diferents col·lectius.

-Tens algun secret per estar tan bé físicament, no et falta ni et sobra res,
i generar alhora tanta vitalitat?
Possiblement podriem discrepar de si sobra o falta res, suposo que depenent del criteri de cadascú... El que si és evident, és que de la mateixa manera que un cuiner al fer una recepta té els seus secrets, les dietistes-nutricionistes tenim les nostres eines (bàsicament coneixement i responsabilitat) amb tot allò que ingerim. Referent a la vitalitat, suposo que és un reflex incondicional quan disfrutes amb la feina que fas.
    
-T'ha sorprès la resposta que hem obtingut a l'Hostal del camp en els
"combisacs" que hem creat conjuntament?
Estic molt contenta d’haver treballat en un projecte així! Tant debò hi haguéssin molts més restaurants que seguíssin aquest model. Personalment i professionalment penso que les ofertes de menús infantils a la majoria de restaurants són rutinàries, gens nutritives i poc adequades en quantitats.

-Estem preparant, també conjuntament, la nova proposta d'oferir festes
d'aniversari en forma de taller per preparar el berenar i el pastís, creus
que els xicarrons de la casa s'ho passaran pipa fent aquestes activitats?
No en tinc cap mena de dubte. Ara ja podem dir que comencem a tenir experiència en aquest camp després de portar 3 anys seguits realitzant extraescolars de cuina a escoles de la comarca i pels nens, implicar-se en la cuina suposa embrutar-se, tocar, tastar i olorar, és a dir, estimular sentits que a vegades tenen poc desenvolupats.
Amb aquests tallers en els quals preparem un berenar saludable i un pastís en forma de pa de pessic amb pastanaga, aconseguim implicar els nens en tot el procés abans de consumir aliments, fet que suposa una major predisposició a tastar aliments nous.

-Una pregunta simple, creus que es pot gaudir menjant i tenir cura de la
salut al mateix temps?
Hi tant! Només és qüestió de posar-hi una mica de creativitat i de saber gaudir dels aliments que tenim etiquetats com a “avorrits”!

-Què els diries al pares respecte els àpats a casa?
Els recordaria que els màxims responsables de l’alimentació dels seus fills són ells, per tant, els recomanaria que facin l’esforç de promoure per a tota la família una alimentació variada en aliments bàsics, frescs i de proximitat, implicant-se el màxim ja que ells són els referents i els models dels infants.


Moltes gràcies pel teu temps i compromís. Salut!